Grönbetesägg


Ägg från frigående höns utomhus, som dagligen flyttas till nytt bete - ägg i en egen kvalitetsklass. Flytten gör att hönsen varje morgon erbjuds de blad och insekter som de tycker om. De följer våra nötkreaturs ”vandring” och sanerar betet från insekter som betesdjuren lockar till sig, samt sprider gödsel och krafsar upp mossa. Hönsen äter mycket på betet och får då i sig klorofyll, vitaminer och mineraler. Pannkakor får färg som saffranspannkaka. Ungefär 1:a december går hönsen in i en djupströbädd, med möjlighet att gå ut. Ungefär 15/4 kommer de ut på bete igen.


Vi säljer äggen varje vecka året runt. Både i gårdsbutiken och på RekoRing.







Gräsuppfött nötkött


Vi har den svenska lantrasen Rödkulla. De är gräsuppfödda, grass fed, och äter aldrig kraftfoder, vilket ger ett kött med naturlig fettsammansättning (nyttigt högt omega-3 innehåll). Djuren lever dessutom längre än konventionella djur. Allt detta ger ett mineral- och smakrikare kött som kan beskrivas som mörkare, fastare och mer fettmarmorerat. Slakt sker på ett småskaligt KRAV-certifierat slakteri där djuren inte stressas (mjölksyra från stress ger ett hårt och torrt kött). Köttet hängmöras och torkar då något, vilket ger mer kött per kilo. Ett sådant kött vätskar sig inte i stekpannan. Ett fast och samtidigt mört kött.


Vi säljer köttet som frusna styckdetaljer eller som köttlådor på 20-25 kg. Kontakta oss för mer information. 







Grönsaker från grävningsfri odling


Vi undviker odling av ettåriga grödor, men vill ändå odla grönsaker. Då är det naturligt att odla de ettåriga växterna på ett så skonsamt sätt för jorden som möjligt. Vi odlar intensivt och grävningsfritt på en liten yta (no dig market gardening). 1000 kvadratmeter räcker till en veckokasse till 50 familjer halva året. Vi täcker jorden med kompost och ser till att bäddarna har tätt växande gröda hela tiden. Under vintern när jorden saknar växttäcke skyddar vi jorden med markväv. Dessa metoder gör att vi har en nästan ogräsfri odling.


Vi säljer grönsaker i gårdsbutiken och även förbokade grönsakskassar under juni-oktober. Hör av dig om du är intresserad. 




Honung


Hög biologisk mångfald i våra marker ger något vi kallar mångfaldshonung.




Frukt och bär


Än är träden små, men de kommer.